Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

miercuri, 31 octombrie 2012

Scrisoare militară clasică neobişnuită

De curând a fost vândută pe eBay o scrisoare clasică faţă de care am mai multe probleme. Flerul îmi spune că ar putea fi ceva în neregulă cu ea.


Imaginile nu sunt prea strălucite, aşa le-a postat vânzătorul.
Sunt mai multe elemente care mă nedumiresc.
Expeditorul se poate identifica, după ştampila cu stemă aplicată pe faţa scrisorii, în colţul stâng superior. Dar adresa (care se rezumă doar la "Casieria - Ismail" o cam face improprie pentru expedierea prin poşta de stat (sunt prea puţine elemente pentru identificarea destinatarului). Apoi numărul de înregistrare de pe faţă ("N: 1575") este propriu corespondenţelor oficiale, care se expediau nefrancate.
După ştampila de sosire de pe verso ("degetar" JSMAIL 15 MAR 72) se poate data anul în care a fost expediată scrisoarea (ştampilele tip "degetar" au fost introduse abia în 1872), dar este cel puţin neobişnuită francarea ei cu o marcă de 18 bani "favorit" din 1868 (o scrisoare simplă internă avea nevoie de doar 10 bani).
Datele ştampilelor ar corespunde oarecum unei logici: plecare din Calafat pe 11 martie, tranzit în Galaţi pe 12 martie şi sosire la Ismail pe 15 martie.
Bănuiala mea însă este că marca de 18 bani a fost aplicată ulterior pe o scrisoare oficială nefrancată.
Piesa a fost vândută cu 262 dolari (3 biduri).

2 comentarii:

  1. Eu i-am scris din prima zi vanzatorului ca piesa este cu probleme si am si raportat la eBay ca este un fals. Se vede chiar cu imaginea proasta pe care a postat-o vanzatorul, ca timbrul este aplicat peste o stampila existaenta care culmea mai are si fragmente din terminatia altei localitati decat cea de pe timbru. Suportul este de fapt de la o scrisoare oficiala care era scutita de taxe postale. Ferice de fraieru care a cumparat-o. Grav este faptul ca admnistratorii eBay in goana lor dupa bani, protejeaza vanzarea unor astfel de piese, raportarile fiind trecute cu vederea. Cainii latra, ursu mere..... iar ei incaseaza banutii din taxele de postare si vanzare ale obiectelor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ăştia sunt oamenii. Crezi cumva că pe alte portaluri este altfel? Încearcă să raportezi falsurile pe Okazii şi vezi ce răspuns primeşti!

      La licitaţiile online nu te poţi baza decât pe propriile cunoştinţe, eventual pe ajutorul pe care ţi-l poate da un cunoscut priceput.

      În final, şi prostia, ca şi domnia, se plăteşte! Să fie sănătoşi!

      Ștergere