Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

luni, 29 octombrie 2012

Corespondenţă clasică Hanovra - Sibiu

Scrisoarea de mai jos a fost oferită cu vreo două săptămâni în urmă pe un portal online. Este o piesă clasică frumoasă, destul de rară din cel puţin două puncte de vedere:
- localităţile din Ardeal au constituit întotdeauna o destinaţie cel puţin neobişnuită pentru corespondenţa provenită din vechile state germane;
- pentru Sibiul acelor ani, corespondenţa sosită din Germania (din oricare din vechile state) era neobişnuită.


Este vorba de o scrisoare expediată în 1859 sau 1860 din Hanovra, cu destinaţia Hermannstadt. Cele două mărci, de 2 şi 3 groşi sunt din emisiunea 1859. Scrisoarea a plecat pe 29 august, sosind la Sibiu pe 2 septembrie. Cred că astăzi, aceeaşi distanţă s-ar acoperi (tot de către administraţiile poştale) cam în dublul acestui interval de timp (dacă nu chiar mai mult).
Nu reuşesc să mă descurc cu tariful micuţului stat german (în epocă exista o conveţie cu Austria care prevedea o modalitate de calcul al tarifelor destul de alambicată), dar absenţa oricărui semn/marcaj de porto (mai ales că scrisoarea a fost expediată recomandat, fiind francată/plătită de către expeditor) mă face să cred că cei 5 groşi au acoperit contravaloarea transportului.
Scrisoarea a fost vândută cu 220 euro (23 biduri).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu