Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

duminică, 16 septembrie 2012

Două "zeppeline" transportate cu acelaşi zbor

Alte două piese văzute în licitaţii online mi-au generat o serie de întrebări referitoare la tarifele folosite pentru francarea trimiterilor. De această dată este vorba de două trimiteri recomandate de poştă aeriană, care au părăsit România la doar câteva zile diferenţă una de cealaltă, ambele ajungând în America de Sud cu acelaşi zbor, "4. Südamerikafahrt 1932" (click pe imagini pentru mărire).

Primul plic a fost expediat pe 26 aprilie 1932 la Bahia, Brazilia. Piesa este interesantă că a avut un parcurs mixt, "din bucăţi" până la destinaţie. Ea a avut un parcurs terestru din Bucureşti până la Berlin, lucru atestat atât de inscripţia expeditorului făcută pe faţa plicului, în colţul drept superior, cât şi de ştampila violetă rotundă de pe faţă. Pe verso se disting ştampilele de tranzit şi ştampila de sosire. Plicul a fost vândut cu 180 dolari (19 biduri).

A doua piesă este doar un carton simplu (evident, este o corespondenţă filatelică, precum toate celelalte "zeppeline"), aşa că nu trebuie să vă mire lipsa oricărei corespondenţe sau inscripţii. Cartonul este obliterat direct la Friedrichshafen (Bodensee), iar pe verso poartă ştampila de sosire din Rio de Janeiro.
Cartonul a fost vândut cu 179 dolari (12 biduri).

Între cele două piese există o diferenţă de 5 lei între totalurile francaturilor. Este interesantă de asemenea diferenţa mică între seriile înscrise pe etichetele de recomandare.

Reamintesc faptul că în literatura română nu există o catalogare a tuturor francaturilor cunoscute de pe piesele transportate cu diversele curse ale zeppelinelor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu