Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

marți, 28 august 2012

Afaceri cu bilete de odihnă la Poştă

Serviciul de Control din cadrul companiei naţionale a descoperit mai multe "şmenuri" cu bilete pentru staţiuni de odihnă şi cu bilete pentru tratament, bilete la care salariaţii cu venituri scăzute aveau dreptul, conform Contractului Colectiv de Muncă. În urma verificărilor efectuate de către controlorii companiei, numai pentru o perioadă de 90 de zile s-a stabilit un prejudiciu de câteva sute de mii de lei. În "afacerea biletelor de odihnă" sunt implicate 14 persoane, directori şi lideri de sindicat din cadrul fostei Direcţii Regionale de Poştă Craiova.

Cum se derula afacerea? Persoane din conducerea Direcţiei Regionale întocmeau cereri false pentru subvenţionarea (conform Contractului Coelctiv de Muncă în vigoare)  a unor bilete de odihnă şi tratament, în numele unor salariaţi din subordine. Subveţionarea (de fapt suportarea contravalorii parţiale a biletelor de către Poştă) putea ajunge până la 110 lei de persoană, de fiecare zi. Durata biletelor putea ajunge la 12 zile. Datele cu care erau completate cererile de atribuire a biletelor erau obţinute de la compartimentele de Resurse Umane (fără ştirea "titularilor"). Deoarece contravaloarea subvenţiei nu putea fi ridicată decât de titularul biletelor, s-a format un circuit "special". Erau întocmite în fals note interne de decontare, care erau apoi trimise la anumite oficii poştale din cadrul direcţiei regionale. La acele oficii se prezentau persoane din conducerea direcţiei regionale, care ridicau sumele "compensate" de către companie.

Ulterior, comenzile făcute la agenţii pentru biletele de odihnă sau de tratament se anulau, iar banii erau folosiţi de către membrii "reţelei" sau alte persoane, atât din sistem, cât şi din afara acestuia. De această afacere au beneficiat şi unii salariaţi cu funcţii importante din cadrul companiei, care şi-au plătit concedii scumpe (inclusiv în străinătate) din banii care ar fi trebuit să ajungă la salariaţii cu lefuri mici (şi cărora nici prin gând nu le trecea că Poşta a cheltuit bani pe numele lor).

În urma constatărilor, controlul a fost prelungit pentru un interval de timp de trei ani, extinzându-se la subunităţile din toată ţara. Celor 14 persoane implicate în "afacerea biletelor" ar urma să li se facă plângere penală.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu