Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

sâmbătă, 10 martie 2012

"Oradea" - un fals grosolan

Văzută acum o săptămână, cred:


Supratiparul răsturnat se cunoaşte pe această valoare. Nu este chiar o raritate. Dar piesa din imagine este un fals grosolan, fără drept de apel. Primul lucru care sare în ochi este distanţa diferită dintre cercul monogramei şi cuvântul "Bani", la cele două mărci ale perechii. Ca să nu mai vorbim de aspectul de-a dreptul grosolan atât al monogramei, cât şi al valorii.
O astfel de "piesă" nu ar putea să îl păcălească decât pe un neiniţiat, dar am considerat totuşi util să o semnalez.

4 comentarii:

  1. Nedumeriri filatelico-istorice :
    Dacă pe mărci scrie Magyar Királyság (=regat), înseamnă că au fost emise în perioada inter- şi postbelică.Supratiparul cu Köztársaság (=republică) mi se pare aplicat odată cu proclamarea Republicii Populare.Atunci ce caută aici "Bani" ? Că doar nu mai suntem în 1919, când am ocupat Budapesta... Iar după WW2 ocupaţia era deja sovietică, nu românească...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Marca fără niciun supratipar a fost emisă pe 30 august 1918. Supratiparul "Köztársaság" a fost aplicat ceva mai târziu, tot în 1918. Această marcă a fost distribuită şi în Ardeal, la oficiile poştale.
      Odată cu preluarea administraţiei poştale de către români, o parte a stocurilor de mărci maghiare existente în oficii au fost supratipărite cu monograma FF-PTT şi cu valoarea monedei româneşti (Bani sau Leu), la Cluj (în iulie 1919) şi la Oradea (în octombrie 1919). Aceste mărci maghiare cu supratipar românesc, deşi considerate multă vreme doar emisiuni locale, sunt de fapt emisiuni provizorii recunoscute de către administraţia poştală şi care au avut putere de francare pe întregul teritoriu al ţării.

      La maghiari a mai existat o republică, cea a sfaturilor, care a avut propriile mărci supratipărite (cu textul "Magyar Tanács Köztársaság"), puse în circulaţie în vara anului 1919.

      Ștergere
    2. Vă mulţumesc mult pentru completarea istorică.Într-adevăr, uitasem de "republica" lui Bela Kun, aceea bolşevizată şi pentru a cărei dărâmare au intrat trupele romîne în Ungaria în vara lui 1919.De fapt, Bela Kun avea şi pretenţii revizioniste asupra Ardealului, de curând intrat (dec.1918) în cadrul României Mari!
      Este extraordinar cum filatelia oglindeşte evenimentele istorice! Parcă le înscrie pe un răboj al trecerii timpului... Cu bine!

      Ștergere
    3. Aveţi dreptate, se poate învăţa istoria foarte bine cu ajutorul mărcilor.
      Şi eu vă mulţumesc.

      Ștergere