Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

vineri, 10 februarie 2012

Clasice engleze, la David Feldman

Încă de anul trecut, casa elveţiană de licitaţii a dat startul unor licitaţii denumite "expres", în cadrul cărora un număr limitat de piese sunt oferite numai online, fără a se mai desfăşura şi o licitaţie floor.
Pentru 28 februarie, sunt propuse câteva sute de piese din Anglia şi din Commonwealth-ul britanic.
Nu m-am putut abţine să nu selectez câteva piese care mi-au plăcut mai mult, pentru a vi le prezenta.

Pentru orice imagine, faceţi click pentru mărire.

Iată un plic cu o francatură de senzaţie. El a fost expediat pe 2 mai 1868 ca recomandată din Leap (Irlanda) către Nisa, Franţa. Francatura însumează 4 şilingi şi 8 pence şi este formată din un bloc de 8 şi o pereche din 1 penny 1864 (planşa 81), plus un ştraif de 11 şi un unicat din aceeaşi marcă (planşa 97), precum şi un unicat de 1 şiling din 1867 (planşa 4, defect însă). Este o piesă deosebit de frumoasă, oferită pentru numai 1.200 euro.

Iată o altă piesă foarte frumoasă: un plic Mulready de 1 penny cu o marcă de 1 penny roşu-brun (emisiunea 1841), expediat în aprilie 1843 din Londra la Leith. Partea frumoasă o constituie ştampila "cruce de Malta" cu numărul 11 (Londra), numai ea singură pe un plic Mulready fiind cotată la 4.000 lire sterline. Piesa are un certificat semnat de Royal Philatelic Society şi este oferită la 1.300 euro.

Aceasta este o descoperire făcută acum câţiva ani: este vorba de singurul întreg poştal de 4 pence tipărit pentru Parlamentul britanic care se pare că a supravieţuit. Chiar dacă este numai faţa plicului, piesa este unicat. Ea este oferită pentru 10.000 euro.

Încă o piesă frumoasă: o scrisoare expediată din Statele Unite (Baltimore, Maryland) către Halifax, Anglia. La sosirea pe teritoriul englez, scrisoarea este francată cu un "penny black" (planşa 2), pentru parcursul intern până la destinatar. Piesa este oferită pentru 7.000 euro.

Tot un "penny black" şi tot planşa 2 este unicatul de pe scrisoarea de mai sus. Marca are însă şi marginea de coală inferioară întreagă, cu porţiunea din inscripţia aferentă şi filigranul marginal. Preţul de plecare: 6.000 euro.

Iată o altă piesă de senzaţie, extrem de rară: scrisoare francată cu un ştraif de şase "penny black" (planşa 8), expediată intern, la Aberdeen. Mărcile sunt obliterate cu "crucea de Malta" neagră. Piesa este însoţită de certificat eliberat de Royal Philatelic Society şi este oferită pentru 20.000 euro.

Altă francatură de excepţie: porţiune mare dintr-o scrisoare recomandată, francată cu nu mai puţin de patru blocuri de câte 6 mărci de 2 pence 1841, obliterate cu ştampila "diamant" cu numărul 10 (Londra). Francatura deosebită face ca această piesă să aibă un preţ de plecare de "numai" 2.000 euro.

Aceasta este o piesă pe care nici eu n-am văzut-o decât de vreo trei ori (fiind interesat de clasicele engleze). Pe recomandata expediată din Lancaster în Franţa, francată cu 6½ pence, se regăseşte cunoscuta eroare de litere LH-FL la marca de 2½ pence roz-lila (1873-1880), şi în pereche cu o marcă normală (marca KH-HK). Eroare simplă, unicat obliterat, este cotată de Stanley Gibbons la 2.250 lire sterline. David Feldman oferă plicul din imagine pentru 4.000 euro.

O altă francatură de excepţie, unicat totodată: scrisoare expediată în 1869 din Belfast către Baranquilla, Columbia, francată la plecare cu o marcă de 1 şiling, cu tranzit prin portul francez St. Nazaire şi francată din nou la sosire pe teritoriul columbian cu o marcă de 10 centavos. Pentru Columbia, este singura francatură mixtă de acest gen. Scrisoarea este însoţită de un certificat semnat de expertul francez Calves şi este oferită de Feldman la 2.400 euro.

Iată o piesă prefilatelică, fără mărci, dar extrem de rară: scrisoare întreagă (dezinfectată) expediată din Beirut la Larnaca (Cipru), primind la plecare ştampila rară AGENZIA DEL LLOYD AUSTRIACO / BERUTTI, iar la sosire ştampila AGENZIA DEL LLOYD AUSTRIACO / LARNACA. Originalitatea piesei a fost atestată printr-un certificat eliberat de Federaţia Filatelică din Turcia. Piesa este oferită de Feldman la 5.000 euro.

Scrisoarea din imagine a bătut lumea, la vremei ei. Ea poartă o francatură în cinci culori cu mărci din India britanică, utilizate însă în exteriorul coloniei, în Penang (Malaezia). Scrisoarea a fost expediată îm 1863 din Asia de Sud-Est către Boston (Statele Unite), via Londra şi Marsilia, având toate ştampilele şi adnotările necesare. Scrisoarea este una dintre piesele celebre care au aparţinut vestitei colecţii Seybold, la începutul secolului XX. Ea este oferită acum pentru 15.000 euro.

5 comentarii:

  1. Bună Max!
    Mulțumesc pentru informați!
    Mă bucur că te-ai întors!
    Un weekend cât mai plăcut îți doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sărut mâna, Elena. Îţi mulţumesc, la fel îţi doresc şi eu.

      Ștergere
  2. Astept sa citesc parerea lui Andrei cu privire la aceste piese absolut superbe! Seara faina!

    RăspundețiȘtergere