Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

luni, 9 mai 2011

Oradea 1919 - o varietate interesantă

Urmăresc cu mare plăcere piesele din emisiunile Cluj şi Oradea oferite pe eBay de unul dintre cei mai buni specialişti ai acestor emisiuni. Din două motive: o dată datorită descrierilor profesionale făcute pieselor (şi din care efectiv ai ce învăţa), a doua oară datorită calităţii bune a imaginilor care însoţesc descrierile, care permit în condiţii foarte bune studierea amănunţită a piesei.

În cadrul ultimului lot de piese oferite mi-a căzut sub nas ilustraţia unei piese care prezintă o varietate ce cred că a scăpat ochiului vigilent al expertului:


Aşa cum se vede destul de clar în ilustraţie, cifra "12" pare a fi fost dublu imprimată. Deşi sunt cu "temele la zi" în ceea ce priveşte mărcile maghiare (chiar la nivel specializat - pot să mă laud), aceasă varietate nu am mai întâlnit-o, nici la marca porto maghiară, nici la cea supratipărită la Oradea.

Una dintre problemele care "scapă" frecvent atât cercetătorilor, cât şi colecţionarilor acestor emisiuni este faptul că de multe ori mărcile maghiare care constituie "suportul" emisiunilor cu supratipar au unele varietăţi de diverse tipuri (din experienţă ştiu - unele semnalate, altele nesemnalate nici măcar în literatura maghiară). În literatura română astfel de semnalări lipsesc cu desăvârşire. În ciuda faptului că aceste emisiuni sunt oficale în toată regula, având putere de francare pe întregul teritoriu al României Mari, dar întâlnindu-se inclusiv pe corespondenţă externă circulată efectiv prin poştă (adică francaturi normale, nu filatelice).

2 comentarii:

  1. Am și eu așa ceva la mine in colectie... Problema mea este că nu reușesc - și nu găsesc materiale! - să mă edific asupra autenticității lor...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tiparul dublu la cifra mărci supratipărite nu prea cred că s-a falsificat.
      Se găseşte prin licitaţiile maghiare setul complet al monografiei mărcilor lor (pentru mărcile supratipărite, nu conţine şi emisiunile Cluj-Oradea).
      Pentru aceste supratipare nu există o monografie sau un studiu exhaustiv în limba română.

      Ștergere