Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

vineri, 1 aprilie 2011

S-a născut Uniunea Poştală Mediteraneană

Aceasta este a 17-a uniune restrânsă din cadrul UPU, creată prin acordul intervenit între administraţiile poştale din 14 ţări europene şi arabe.

Prima adunare generală a noii entităţi s-a desfăşurat pe 16 martie a.c. la Roma, cu această ocazie fiind ales preşedinte al consiliului de administraţie Sherif Battisha, directorul administraţiei poştale din Egipt, în timp ce Stefano Gori, directorul pentru strategii internaţionale al Poste Italiane, a fost ales secretar general.

Conform art. 8 al Convenţiei UPU, ţările membre sau administraţiile lor poştale pot constitui astfel de organizaţii regionale, cunoscute şi sub denumirea de uniuni restrânse.

Edouard Dayan, directorul general al UPU a salutat această iniţiativă, declarând, cu ocazia reuniunii de la Roma, că „serviciile poştale trebuie să îşi aducă aportul la crearea unei regiuni în care să domnească pacea şi prosperitatea pe ambele ţărmuri ale Mediteranei”.

Printre scopurile noii uniuni poştale se numără apărarea intereselor comune ale membrilor săi, facilitarea schimbului de cunoştinţe şi întărirea interoperabilităţii între administraţiile poştale membre. Mai concret, se urmăreşte îmbunătăţirea modului de funcţionare a poştei de scrisori, a schimbului de coletărie, dar şi a transferurilor financiare. Noua uniune regională va avea sediul la Roma şi numără printre membrii fondatori administraţiile poştale din Cipru, Egipt, Franţa, Grecia, Italia, Iordania, Liban, Malta, Monaco, Maroc, Palestina, Slovenia, Siria şi Turcia.

2 comentarii:

  1. Excepţional! Orice realizare mai ridică totuşi şi unele întrebări ... De ce n-or fi aderat şi Spania, Tunisia, Libia, Israelul? Libia şi Tunisia probabil că au alte probleme acum, dar Israelul nu ştiu. Palestina nu există ca stat aparte şi nu ştiu dacă este membră UPU. Încurcate căi. Dar noi ce facem? Noi, adică guvernul României, nu noi filateliştii. Aşteptăm să vină alţii cu ideea unei Uniuni Poştale a Mării Negre, sau ne afiliem şi noi la cea a Mării Negre? Care o fi concepţia în perspectivă a Ministerului Comunicaţiilor, dacă au aşa ceva? M-am lungit şi degeaba ...
    Mulîumesc că ne ţineţi la curent cu ştirile filatelice.

    RăspundețiȘtergere
  2. Şi eu vă mulţumesc. Sursa este pagina de internet a UPU. Se poate verifica.
    Din câte ştiu, România (prin Poşta Română) face parte şi ea dintr-o uniune poştală regională, PostEurop.

    RăspundețiȘtergere