Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

duminică, 23 ianuarie 2011

Căişori, nedantelate

Din nou apar prin licitaţiile on-line diverse piese nedantelate din emisiunea "Căişori", oferite drept probe sau eseuri.

Să ne întoarcem puţin în timp. Pentru cine e ceva mai vechi în breaslă, poate îşi aduce aminte de piesele apărute începând cu 2006 pe Delcampe. La început, nimeni nu ştia ce sunt şi le-a achiziţionat. Numai că... ştiţi proverbul: seamănă, dar nu răsare! Toate piesele se dovedesc făcături. Dar vânzătorul (la început unul singur, elveţian, peste doi ani încă unul) le oferea fără nicio garanţie, iar preţurile percepute erau modice, nu puteai acuza pe nimeni de înşelăciune, ci doar pe tine de propria-ţi prostie. Eu însumi am achiziţionat, prin 2007, un set complet de blocuri de câte nouă exemplare, pe care am plătit modica sumă de 15 euro. Ştiam ce cumpăr, doream numai să mai am "ceva în plus" în colecţie, la o emisiune care nu poate fi caracterizată drept bogată în varietăţi.

Cam în aceeaşi perioadă s-au înmulţit ofertele de serii în blocuri din emisiunea "Căişori" - de această dată dantelate, cu o dantelură prost executată, în linie. Tot atunci au început să apară şi "erorile" cu margine de coală nedantelată - în fapt, doar falsuri neterminate.

Ce cred că s-a întâmplat atunci: i-a trăznit cuiva ideea de a fabrica "facsimile", pe care să le comercializeze legal şi la preţuri "bune" faţă de "preţul de producţie", adică în câştig. Care câştig se pare că a fost bunicel. Au fost seturi vândute şi pentru 100 de euro (cu preţ de "strigare" de numai 15-20 de euro). Prin 2007, numărul ofertelor de serii în blocuri cu falsuri începuse să-l depăşească pe cel cu blocuri originale. Probabil că mulţi s-au "prins" până la urmă de mişcare, iar desfacerea nedantelatelor a devenit nerentabilă, prin 2008, numărul lor scăzând.

Iată însă că în vara lui 2010 apare un nou vânzător francez al acestor "produse". Am mai menţionat ceva piese, iată încă o "mostră" oferită în ultimele două săptămâni:






Piesele au fost vândute în medie cam cu câte 10 dolari SUA de bloc. Merită, nu-i aşa? Până una-alta, vinovat e cel ce dă banii.

Un alt set a fost oferit de un vânzător în cadrul unui lot mai mare. Există similitudini, la valorile de 15 şi 40 Bani (vedeţi urmele marginale, faceţi click pe imagine pentru a o vedea mărită):


Ce spun specialiştii (ăia mai mari ca mine): ca piese nedantelate din această emisiune se cunoaşte doar un bloc de 8 mărci din colţul stâng inferior al colii, precum şi circa trei-cinci blocuri de patru. Ele par a fi executate pe hârtia originală şi pot fi catalogate ca probe definitive de planşă (Eng. final plate proof). Mai jos aveţi imaginea blocului de opt piese, cea mai mare formaţie cunoscută şi piesă considerată unicat (click pe imagine pentru mărire).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu